När man surfar runt på webben är det svårt att inte bli shoppingsugen. Överallt ser man banderoller och reklam som lockar oss att köpa nya kläder, skor, böcker eller resor. Har vi en gång varit inne på en webbutik och klickat oss in på en viss jacka eller ett par skor så finns det dessutom en risk att denna site använde sig av så kallade cookies som bidrar till att annonser för just denna jacka och dessa par skor dyker upp lite här och var, oavsett var på nätet du är, för att locka dig att gå tillbaka och faktiskt köpa den där jackan som var så snygg.

Att shoppa online har självklart väldigt många fördelar. Dels sparar man massor av tid eftersom man slipper ge sig ut och trängas i butik efter butik. Eftersom det oftast är fria returer och byten så kan man prova kläderna hemma i lugn och ro och skicka tillbaka eller byta plaggen om de inte skulle passa. Eftersom webbutikernas rea-avdelningar dessutom är avsevärt mycket större än i de fysiska butikerna har man dessutom större chans att hitta fynd på rean innan det börjar sina bland storlekarna. Är man småbarnsförälder eller av andra anledningar har dåligt med tid i vardagen så är onlineshopping ofta en räddare i nöden.

Eftersom shopping på nätet är så enkelt, smidigt, lättillgängligt och säkert är det inte konstigt att många fastnar i ett shoppingberoende eller skuldfällor. Idag är det lätt att ta allt från kläder och smink till möbler och elektronik på avbetalning. Det är dessutom vanligt att man tar sms lån och tänker ”mitt första sms lån kommer även bli mitt sista” för att bara några månader efter det första vara där och låna igen. Allt fler, speciellt unga personer, hamnar i dessa hemska skuldfällor som kan vara otroligt tuffa att ta sig ur. Att ta sms lån eller handla på avbetalning är självklart smarta lösningar för de som har en fast inkomst som är så pass stor att den täcker dessa kostnader. För en ung person kan det dock få förödande konsekvenser.

”–Unga saknar ofta köpkraft eftersom de har lägre inkomster, därför är de särskilt utsatta. Ju längre tid du är utan jobb desto större chans att skuldsätta sig. Man köper för att skaffa sig en position i samhället, säger Jan Åkerlund arbetar med förebyggande verksamhet på Kronofogden.

Handeln på internet ökar snabbt och allt måste inte betalas direkt. Alternativen att handla i dag och betala senare med faktura blir fler – något som bäddar för att det är lättare att hamna i skuld”