Datorer är ofta dyra, även om priserna har sjunkit ganska rejält de senaste åren. Den dator som för tio år sedan kostade 10 000 kronor – i den tidens penningvärde – kan idag inte konkurrera med de senaste surfplattorna. Men det betyder inte att man kan köpa datorer för hur lite pengar som helst. Det finns dock vissa lösningar för att komma billigare undan.

En billig liten dator

Det allra mest intressanta alternativet, för den som är någorlunda kunnig inom programmering, är troligen mikrodatorn Raspberry Pi, som Wired skriver om här. Det är en komplett dator, stor ungefär som ett kreditkort, som kostar 35 dollar. Den har tagits fram för att ge de som vill lära sig att programmera en helt egen dator att arbeta på, så att de inte behöver dela dator med resten av familjen och av misstag råkar radera alla foton på hårddisken. Intresset har varit överväldigande för denna produkt, och den kommer antagligen att vara svår att få tag i under ganska lång tid framöver.

För vanliga dödliga

Ett mer lättillgängligt alternativ, framför allt för den som inte kan programmera, är att köpa en dator eller tillbehör med rabatt. Om man har ett Dell kupongnummer kan man spara ganska mycket pengar när man köper en komplett dator, med skärm och skrivare. För pengarna man spara kan man köpa en Raspberry Pi också, om man lyckas få tag i en.

Slutligen finns ju alltid alternativet att ge sig ut på begagnatmarknaden. På Blocket och liknande sajter går det att hitta datorer, skärmar och det mesta annat man kan behöva. Var dock beredd på att en dator som köps begagnad kan behöva kompletteras med ny hårddisk eller nytt ramminne, så riktigt så billig som den först kan verka blir den sällan.