När det kommer till den digitala världen så känns det ibland som om vi mer och mer lever där än i vår verkliga värld, alltså den fysiska. Då allt, eller mycket även kretsar kring Google blir det än mer viktigt att man ska kunna få bort information som inte längre är aktuell. 

196465-laptopBilder vi tog när vi var unga på fyllan kan komma och ställa till med besvär om vi söker jobb eller vill putsa till oss. Man kan med andra ord bli dömd för ett beteende man hade för flera, flera år sedan. Ännu jobbigare blir det om man blivit dömd, fått anmärkningar eller liknande och där det finns information som människor kan spåra. Det är svårt att gå vidare när gammal information bara är några klick bort från en var. Att webben är en plats för informationssökningar har vi tidigare skrivit, och vad som är viktigt att tänka på är att även om vi kan få information om i princip vad som helst så måste vi nästan, eller i alla fall enklast, gå genom sökmotorn Google. Människor i Sverige söker över 40 miljoner sökningar varje dag. det är därför det tagits emot med glädje att vi nu kan välja att gömma information vi inte längre ska vara synliga för andra som söker om oss.

Det är enkelt att gömma sig

Vad det handlar om är att du nu kan genom ett formulär få ansöka om att Google ska ta bort viss information om dig. Det är tack vare en spansk rättstvist som ligger bakom denna förändring. Nu kan alltså Europeiska medborgare begära att länkar med information som antingen är felaktiga eller föråldrade bli borttagna. Google bedömer varje ansökan och väger den mellan individens rättigheter och allmänhetens rätt att få reda på saker och att kunna sprida information.