Många av oss streamar våra favoritserier och filmer online, men har du ett eget konto och inlogg? Till saken hör nämligen att de flesta av oss delar på en streamingtjänst med familjen, partnern eller en kompis och vi lånar ibland ut våra inlogg om någon frågar – men nu kan det vara slutdelat tack vare en ny sorts delningspärr ett företag skapat.

Tv-tittandet har minskat överlag i världen sedan det blev möjligt att streama film och serier online i stället. Numera behöver du inte längre köpa till någon box för att kunna se tv, allt du behöver är en streamingtjänst, en hdmi-kabel och en tv-skärm så kan du se vad du än vill titta på. Vad som snart dock kan komma att förändras är möjligheten att kunna dela med sig av sitt streamingtjänst-inlogg till någon annan om man inte köpt ett paket som tillåter fler än en användare av tjänsten. Ett företag har nämligen uppfunnit speciell AI-teknik som ska upptäcka och förhindra när ett och samma inlogg används samtidigt fast på olika platser.

26 % unga delar sina streamingkonton

Enligt tidningen Café har ett företag vid namn Synamedia uppfunnit ett AI-program som syftar att råda bot på problemet med delade konton, vilket förekommer på populära streamingsajte såsom Netflix, HBO och Amazon med flera. Vad tekniken är tänkt att göra är att spåra, analysera och flagga när konton används på ett misstänkt vis, såsom att det dela eller används på två olika enheter som befinner sig på olika platser. Alltså ska tekniken varna när användare verkar vara inloggade på olika platser med samma lösenord eftersom denna sorts delning leder till miljardförluster för streamingföretagen. Med andra ord är det goda nyheter för dem som tillhandahåller tjänsterna, men inte fullt lika goda nyheter för dem som delar på en tjänst. Men huruvida detta kommer implementeras av stramingjättarna inom den närmsta framtiden är ännu inte sagt – vi får med andra ord hålla andan och vänta och se helt enkelt.