Nu är det snart dags för ännu en rapport som på olika sätt talar om för oss hur vi i Sverige använder oss av internet. I förra rapporten framgick att vi är 100% uppkopplade och att vi tycker om att surfa från mobilen. Allt fler väljer att köpa en dyr mobil istället för att satsa på en riktigt bra dator, och vi är ute efter senaste tekniken. 

Mycket talar för att mobilen tar över allt mer i fråga om vilken enhet vi använder oss mest av. Trenden ser ut att följa även kommande år. Stora, seriösa ärenden gör vi på datorn – här arbetar vi, skriver längre mail och har videokonferenser. Mobilen blir vår personliga attiralj som vi gärna använder för att koppla av och ha det kul på, genom spel, att umgås på sociala medier och så vidare.

Mobilanpassade sidor viktigt

Allt fler sajter måste mobilanpassas för att kunna konkurrera med internetanvändarna. Bara en sådan sak som shopping gör vi mer och mer genom mobilen och därför krävs det konvertering av sidor som gör att de blir användarvänliga från mobilen. Det finns nämligen inget som folk tycker är så frustrerande som en dåligt – eller inte alls – mobilanpassad sajt.

Nu har IIS.se tillkännagivit att den nya undersökningen har skickats ut och att man slumpat ut vilka som kommer bli tillfrågade om att vara med i undersökningen. Den görs i 30 olika länder och mätningen är intressant både för nationella aktörer och internationella. Många företag anpassar sig efter undersökningarna och vad man får för svar om svenskarnas internetanvändning.

I förra årets undersökning kom man bland annat fram till följande:

  • Alla i Sverige använder internet
  • 16-25åringar har 100 procentig smart mobilanvändning.
  • Videosamtal ökar
  • En klar majoritet av de äldre använder internet ofta

Företag arbetar stenhårt för att kunna erbjuda en bra användarvänlig design och layout och det är mycket viktig konkurrensfördel om man mobilanpassar sajten på olika sätt. Även Google har börjat anpassa sin algoritm efter mobiler snarare än datorn, eftersom fler googlar på mobilen.