Vi har i ett tidigare inlägg skrivit om möjligheten att handla på nätet – och hur det har gjort att tillgängligheten för alla världens produkter ökat. I inlägget nämnde vi även hur e-handeln ökade med 13 procent och omsatta omkring 21 miljarder kronor, en enormt stor summa.

Men e-handeln är också någonting som för många gör det svårt att hålla i pengarna. Det blir enkelt så att man handlar på faktura och tror sig ha råd men när sedan alla fakturor ska betalas går det hela inte ihop. Därför är det viktigt att alltid handla med försiktighet, om man då inte betalar för sin produkt direkt vid köpet.

Figur med jordglob på datorskärmInternet har även påverkat hur vi köper våra semesterresor. Förr gick man nästintill alltid till en resebyrå som hjälpte en att beställa resan, alternativt så kollade man i olika resekataloger för att sedan ringa in sin beställning. Numera är det mycket lättare att boka semesterresan, du fyller helt enkelt bara i dina uppgifter så är resan bokad. Det är även efter du har bokat resan som du väljer hur du vill betala, och möjligheten finns att göra en avbetalning för den som inte har tillräckligt med pengar på kontot. Detta är någonting en ska vara försiktig med eftersom det lätt kan eskalera i en betalning som tar allt för lång tid. Självklart är det ok att skjuta på betalningen eller dela upp den på två eller tre betalningar, men om det är en dyr resa kan det bli som så att sommarens semester fortfarande betalas av när det är dags att köpa julklappar. Det påverkar självklart ekonomin långsiktigt och en ska alltid ifrågasätta huruvida det är värt det. En del människor har alltid haft problem med ekonomin men i och med tillgången till internet har allt fler hamnat i en skuldfälla.

Enligt Expressens Dina Pengar lägger vi cirka 12 000 kronor på semestern, bland annat då genom att resa. Har du inte de pengarna? Då går det att låna sig till en semesterresa, men det kan också vara en bra idé att fundera över om det är värt alla extra kostnader som till exempelvis räntan.