Vi lever i ett samhälle som allt mer förändras och går allt mer mot det digitala. Det gör att vårt beteende blir ett annat och vad som är viktigt är att försöka hänga med i utvecklingen. 

768168-technology-mindHur var det förut? Jo, man tog sin cykel om man ville leka med någon för att  cykla över och se om personen var hemma. Nu räcker det med ett textmeddelande eller att skicka ut Snapshat till sin kompiskrets. Vi lever i ett helt annat tempo där den privata sfären har blivit allt mer uppslukad av sociala medier som kommer in överallt. För inte så länge sedan samlades man framför tv:n tillsammans klockan 20.00 på fredagarna för att se veckans avsnitt av favoritserien, nu räcker det med en billig HDMI kabel från Batteriexperten så kan man se på serien både klockan 20.00 på fredagen men även klockan 14.00 lördag eftermiddag om man så vill. För nu har vi en annan typ av frihet och andra valmöjligheter som gör att vi inte är så låsta som vi förut var. Men med valmöjligheter kommer även ett ansvar, och det är just det ansvaret som inte lagt sig hos alla.

15 miljoner till forskning

I en artikel från smp kan man läsa att professorn Andreas Kerren i datavetenskap nu kommer att få 15 miljoner kronor att forska kring det mänskliga beteendet om hur vi människor väljer att bete oss på Twitter och Facebook. Vad som kommer att ske är att Anders och hans kollegor kommer att se hur människor visa upp sina känslor såsom ångest och tillit exempelvis. Allt från Twitter till texter på Facebook kommer att gås igenom. Bakom projektet står Vetenskapsrådet och det kommer vara en studie som kommer pågå i fyra års tid. Säkerligen kommer vårt beteende under den tiden att förändras, förhoppningsvis till det bättre.

Har du själv märkt att ditt beteende förändras, och i så fall på vilket sätt. Att fundera kring dessa frågor är viktiga för att vara så bra personer som möjligt.